19 questions

Safety

Under Cal/OSHA Title 8 Section 1509, where must the employer's Code of Safe Practices be kept on a construction job?

  • a.On site, or with each supervisor✓
  • b.Kept by the building inspector
  • c.Filed at the company's home office
  • d.Mailed to Cal/OSHA once a year

The Code "shall be posted at a conspicuous location at each job site office or be provided to each supervisory employee who shall have it readily available." A home-office file, an annual mailing and the inspector's records do not make it available on the job.T8 CCR §1509(c)

Safety

Under Cal/OSHA Title 8 Section 1510, who may operate equipment and machinery on a construction site?

  • a.People the general contractor names
  • b.Qualified persons✓
  • c.Employees after one day on site
  • d.Employees over 18

"The employer shall permit only qualified persons to operate equipment and machinery." Age, time on site or a general contractor's say-so do not make a person qualified.T8 CCR §1510(b)

Safety

When does Cal/OSHA Title 8 Section 3384 say gloves must NOT be worn?

  • a.When mixing joint compound
  • b.Where machinery could catch them✓
  • c.When cutting board with a utility knife
  • d.When handling sheets of drywall

Gloves "shall not be worn where there is a danger of the hand protection becoming entangled in moving machinery or materials." Handling board, cutting and mixing are tasks where hand protection may be required against cuts and abrasions.T8 CCR §3384(b)

Safety

Which hazard named in Cal/OSHA Title 8 Section 3385 calls for protective footwear on a drywall job?

  • a.Falling objects✓
  • b.Using a laser level
  • c.Working near a window
  • d.Working on a cloudy day

Foot protection is required for employees exposed to foot injuries from "falling objects, crushing or penetrating actions" and similar hazards. Windows, weather and laser levels are not the listed hazards.T8 CCR §3385(a)

Safety

Under Table N-1 of Cal/OSHA Title 8 Section 5096, what is the highest sound level permitted for a full 8-hour workday?

  • a.85 dBA
  • b.100 dBA
  • c.95 dBA
  • d.90 dBA✓

The table permits 90 dBA for 8 hours; above that the permitted time shrinks, to 4 hours at 95 dBA. Eighty-five dBA is below the table's 8-hour level, and 95 and 100 dBA allow less than 8 hours.T8 CCR §5096 Table N-1

Safety

Under Cal/OSHA Title 8 Section 5144, what must an employer that requires respirator use have?

  • a.A written program✓
  • b.A box of respirators on site
  • c.A sign at the entrance
  • d.A verbal reminder at lunch

The section "requires the employer to develop and implement a written respiratory protection program with required worksite-specific procedures." Supplies, reminders and signs do not replace the program, medical evaluation and fit testing.T8 CCR §5144(c)

Safety

For a task listed on Table 1 of the construction silica standard, what must the employer do?

  • a.No controls, if the task lasts under an hour
  • b.Wet the floor once per shift
  • c.Hand out dust masks
  • d.Use its listed controls, or limit exposure✓

The employer "shall fully and properly implement the engineering controls, work practices, and respiratory protection specified for the task on Table 1, unless the employer assesses and limits the exposure" under subsection (d). A short task is not exempt, handing out dust masks skips the engineering controls and work practices Table 1 requires, and wetting the floor once a shift is not a listed control.T8 CCR §1532.3(c)

Safety

What does Cal/OSHA Title 8 Section 1528 say about spraying materials containing asbestos on a building under repair?

  • a.It is allowed with a respirator
  • b.It is allowed indoors
  • c.It is allowed if under 100 square feet
  • d.It is prohibited✓

"The spraying of any substance containing any amount of asbestos in or upon a building or other structure during its construction, alteration or repair is prohibited," with exceptions such as encapsulated coatings. Area, respirators and location do not create an exception.T8 CCR §1528(d)

Safety

A worker cleans up debris from asbestos repair work without disturbing intact material. How does Cal/OSHA Title 8 Section 1529 classify this?

  • a.Class IV asbestos work✓
  • b.Class I asbestos work
  • c.Not asbestos work
  • d.Class III asbestos work

"Class IV asbestos work" includes "activities to clean up dust, waste and debris resulting from Class I, II, and III activities." Class I is removal of TSI and surfacing material, Class III is repair that disturbs ACM, and cleanup of asbestos debris is regulated.T8 CCR §1529(b)

Safety

In what year was the federal ban on consumer patching compounds containing respirable free-form asbestos issued?

  • a.1977✓
  • b.2005
  • c.1990
  • d.1957

16 CFR Part 1304 was published at 42 FR 63362 on December 15, 1977. 1957 is twenty years too early, and 1990 and 2005 are long after the ban; compound sold before 1977 is why older buildings may still contain asbestos in patching and joint materials.16 CFR Part 1304

Safety

Under the federal RRP rule, what is required of a high-speed power sander used on painted surfaces in target housing?

  • a.A shroud with a HEPA vacuum✓
  • b.No controls, if a dust mask is worn
  • c.That the windows be open
  • d.That the area be swept afterward

High-speed machines such as sanders are "prohibited on painted surfaces unless such machines have shrouds or containment systems and are equipped with a HEPA vacuum attachment." Masks, sweeping and open windows are not substitutes.40 CFR 745.85(a)(3)

Safety

Under the federal RRP rule, what must a firm have before performing renovations for pay in target housing?

  • a.Liability insurance
  • b.A CSLB license
  • c.The owner's verbal permission
  • d.Certification from EPA✓

"No firm may perform, offer, or claim to perform renovations without certification from EPA under § 745.89 in target housing or child-occupied facilities," unless an exception applies. A state license, permission or insurance does not replace EPA certification.40 CFR 745.81(a)(2)

Safety

Under Cal/OSHA's outdoor heat standard, which is one of the high-heat procedures required at 95°F?

  • a.Stopping work above 95°F
  • b.A mandatory 30-minute break every hour
  • c.Moving the work indoors
  • d.Pre-shift heat meetings✓

High-heat procedures include "Pre-shift meetings before the commencement of work to review the high heat procedures, encourage employees to drink plenty of water," along with observation and communication. The standard does not set a 30-minute hourly break, a work stoppage or a move indoors.T8 CCR §3395(e)(5)

Safety

Under Cal/OSHA's outdoor heat standard, how long must an employee newly assigned to a high-heat area be closely observed?

  • a.If the employee asks
  • b.For the first day
  • c.For the first 14 days✓
  • d.For the first 30 days

An employee "newly assigned to a high heat area shall be closely observed by a supervisor or designee for the first 14 days." One day, 30 days and observation on request are not the rule.T8 CCR §3395(g)

Safety

Under Cal/OSHA's indoor heat standard, at what heat index do the assessment and control measures apply, regardless of clothing or radiant heat?

  • a.95°F
  • b.80°F
  • c.82°F
  • d.87°F✓

The control measures apply where the temperature or "The heat index equals or exceeds 87 degrees Fahrenheit." Eighty-two degrees triggers the section and the measures only with restrictive clothing or radiant heat, 80°F is the outdoor shade trigger, and 95°F is the outdoor high-heat trigger.T8 CCR §3396(a)(2)

Safety

What load must a cover over a floor opening support under Cal/OSHA Title 8 Section 1632?

  • a.400 lb or twice the load, if greater✓
  • b.100 pounds at the center
  • c.200 pounds per square foot
  • d.The weight of one worker

Covers must safely support "the greater of 400 pounds or twice the weight of the employees, equipment and materials that may be imposed on any one square foot area of the cover at any time." 100 pounds at the center and one worker's weight fall below the 400-pound floor and ignore doubling the imposed load, and 200 pounds per square foot is not the section's figure.T8 CCR §1632(b)(3)

Safety

Under Cal/OSHA Title 8 Section 1646, what is required of the casters on a rolling scaffold?

  • a.Rubber tires, no locks
  • b.Locks, engaged during work✓
  • c.Four fixed, non-swivel casters
  • d.No requirement if the floor is level

Casters must have "an effective locking device, and kept locked when workers are climbing or working," and at least 2 of the 4 must swivel. Four fixed casters, unlocked tires and a level floor do not meet the rule.T8 CCR §1646(c)

Safety

One employee wants to ride and move a rolling scaffold alone from its platform. Under Cal/OSHA Title 8 Section 1646, how high may the platform be?

  • a.No more than 4 feet above the floor✓
  • b.No more than 8 feet above the floor
  • c.No more than 12 feet above the floor
  • d.Higher, if the base is wide

For self-propelled riding, "The scaffold platform shall not be more than 4 feet above the floor level," among other conditions. Eight and 12 feet exceed it, and base width does not lift the height limit.T8 CCR §1646(j)(2)

Safety

Under Cal/OSHA Title 8 Section 1637, how often must scaffold planks be visually inspected?

  • a.Once a month
  • b.After a fall
  • c.Daily, before use✓
  • d.Once a week

"All scaffold planks shall be visually inspected for defects before use each day," and defective planks are removed from service. Weekly, monthly or after-the-fact inspections are not the rule.T8 CCR §1637(f)(6)

Report