CSLB C-7 Low Voltage Systems (Trade Exam) — All Questions

15 questions

Safety

Where must a construction employer's written Code of Safe Practices be kept?

  • a.Kept by the owner of the building
  • b.At the site office or with supervisors✓
  • c.Filed at the company's main office
  • d.Submitted to the CSLB with the license application

The Code of Safe Practices must be posted at a conspicuous location at each job site office or provided to each supervisory employee, who keeps it available. Filing it only at headquarters, giving it to the building owner, or sending it to the CSLB does not put it where crews work.Cal. Code Regs. tit. 8 §1509 (construction IIPP)

Safety

How does an employer verify that the required PPE hazard assessment was performed?

  • a.With the workers' signatures on a timesheet
  • b.A written certification✓
  • c.With a receipt for the PPE purchased
  • d.With a verbal statement from the foreman

The employer verifies the workplace hazard assessment through a written certification identifying the workplace, the person certifying, and the date. A verbal statement, a purchase receipt or a timesheet is not that certification.Cal. Code Regs. tit. 8 §3380(f) (hazard assessment)

Safety

Two separate ladders are needed to reach an elevated equipment platform. What does the ladder order require?

  • a.Use them if a coworker holds both
  • b.Stack one on top of the other's top cap
  • c.Offset them with a landing✓
  • d.Tie them end to end into one long ladder

When two or more separate ladders are used to reach an elevated work area, they must be offset with a platform or landing between them. Ladders may not be tied together unless designed for it, standing a ladder on another's top cap is unsafe, and holding them does not meet the rule.Cal. Code Regs. tit. 8 §3276 (portable ladders)

Safety

How must an extension ladder be erected?

  • a.Fly section fully retracted and tied
  • b.Base section on top, fly section on the ground
  • c.Fly section on top, rung locks engaged✓
  • d.Sections unlocked so they can slide while climbing

Extension ladders are always erected with the top (fly) section above and resting on the bottom (base) section, with the rung locks engaged. Reversing the sections, tying a retracted fly as a substitute, or leaving locks disengaged are unsafe and contrary to the rule.Cal. Code Regs. tit. 8 §3276 (portable ladders)

Safety

What is the maximum length of a stepladder that may be used under the portable ladder order?

  • a.60 feet
  • b.30 feet
  • c.12 feet
  • d.20 feet✓

The ladder order's table limits stepladders to 20 feet. Twelve feet is shorter than the limit, and 30 and 60 feet exceed it; 60 feet is the limit for a two-section wood extension ladder.Cal. Code Regs. tit. 8 §3276 (portable ladders)

Safety

What must be done with an aerial lift's controls before use?

  • a.Disable the emergency stop for smoother work
  • b.Nothing, if the lift was used yesterday
  • c.Have the building owner sign them off
  • d.Test them per the maker✓

Lift controls must be tested in accordance with the manufacturer's recommendations or instructions prior to use. Prior use does not excuse the check, disabling an emergency stop is unsafe, and the owner's signature is not the required test.Cal. Code Regs. tit. 8 §3648 (aerial devices)

Safety

When the outdoor temperature exceeds 80°F, what does the heat illness standard require regarding shade?

  • a.Shade must be present at all times✓
  • b.No shade, if water is provided
  • c.Shade after a worker shows symptoms
  • d.Shade once it tops 100°F

When the temperature exceeds 80°F, the employer must have and maintain shade areas at all times while employees are present. Waiting for symptoms, a 100°F trigger, or substituting water all fall short of the rule; water is required in addition to shade.Cal. Code Regs. tit. 8 §3395 (heat illness prevention)

Safety

How does the heat illness standard define a "heat wave" for its observation requirements?

  • a.A day with a weather-service wind advisory
  • b.Three days in a row over 95°F
  • c.A day over 70°F
  • d.80°F+ and 10°F over the 5-day average✓

A heat wave is any day the predicted high is at least 80°F and at least 10°F higher than the average high of the preceding five days, and employees must be closely observed then. A flat 70°F rule, a three-day 95°F rule and a wind advisory are not the definition.Cal. Code Regs. tit. 8 §3395 (heat illness prevention)

Safety

Electrolyte must be mixed for a battery system. What is the correct order?

  • a.Acid into water, slowly, stirring✓
  • b.Mix them quickly with a metal rod
  • c.Mix them in a closed, unventilated closet
  • d.Pour the water into the concentrated acid

Acid is poured gradually into water while stirring, in a well-ventilated room; water is never poured into concentrated acid. Electrolyte must not be stirred with metal objects, and mixing in an unventilated space is prohibited.Cal. Code Regs. tit. 8 §5185 (changing and charging storage batteries)

Safety

To what level must ventilation hold flammable gas where storage batteries are charged?

  • a.Any level, if smoking is banned
  • b.Below 20% of the LEL✓
  • c.Below 50 percent of the lower explosive limit
  • d.Below the upper explosive limit

Ventilation must prevent flammable gas concentrations from exceeding 20 percent of the lower explosive limit. Fifty percent of the LEL and the upper explosive limit allow dangerous concentrations, and a smoking ban is required in addition to ventilation, not instead of it.Cal. Code Regs. tit. 8 §5185 (changing and charging storage batteries)

Safety

While trenching for a camera conduit, a crew nicks an unmarked gas service line. What must the excavator do?

  • a.Finish the trench and report it at the end of the day
  • b.Tape the nick and continue
  • c.Notify the general contractor next week
  • d.Notify the facility owner or operator immediately✓

An excavator who discovers or causes damage to a subsurface installation must immediately notify the facility owner or operator, or contact the regional notification center to reach them. Delaying the report, taping the damage or telling only the general contractor later all violate the rule.Cal. Code Regs. tit. 8 §1541 (excavations)

Safety

Under the Telecommunication Safety Orders, what must employees never look into?

  • a.An open, energized waveguide✓
  • b.A dark, disconnected fiber through an inspection scope
  • c.An unlit LED indicator
  • d.A camera's monitor display

Employees must not look into an open waveguide or antenna connected to an energized microwave source, or into an operating laser or a fiber emitting damaging energy. A dark fiber through a proper scope, a monitor display and an unlit LED present none of those hazards.Cal. Code Regs. tit. 8 §8617 (eye protection)

Safety

A new C-7 licensee completed the CSLB's asbestos open-book examination. What does that allow?

  • a.Supervision of asbestos abatement crews
  • b.Repair of asbestos pipe insulation
  • c.Removal of asbestos ceiling material
  • d.No asbestos work at all✓

The CSLB says the asbestos open-book examination does not certify a contractor to engage in asbestos-related work; it builds awareness. Removing, repairing or supervising abatement of asbestos materials requires separate certification and registration.CSLB, Issuing My License (asbestos open-book examination)

Safety

Above what voltage to ground do the Low-Voltage Electrical Safety Orders require approved insulated gloves when working on energized parts?

  • a.1,000 volts
  • b.24 volts
  • c.91 volts
  • d.250 volts✓

Approved insulated gloves must be worn for voltages in excess of 250 volts to ground. Twenty-four volts is a common control voltage, 91 volts is the C-7 license limit, and 1,000 volts is above the low-voltage range these orders address.Cal. Code Regs. tit. 8 §2320.2 (energized equipment)

Safety

A technician connects a de-energized line to an energized circuit with a jumper wire. Which end is attached first?

  • a.The energized source
  • b.The de-energized part✓
  • c.Either end, if gloves are worn
  • d.Both ends at the same moment

In connecting de-energized equipment to an energized circuit, the employee first attaches the wire to the de-energized part; when disconnecting, the source end is removed first. Attaching to the source first leaves a live loose end, gloves do not change the sequence, and simultaneous attachment is not a method.Cal. Code Regs. tit. 8 §2320.2 (making connections)

Report